Дeлегация ни представлява в ХVI-я на Летен университет

Близо 400 студенти от над 25 университета от страната се включиха в поредното ХVI-то издание на Летен университет, което стартира днес, 23 август 2018 година. Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети в Република България, ще продължи до 29 август, с домакин к.к. Албена.

Русенския университет бе представляван от 8 студенти, ръководени от Станимир Бояджиев – Председател на Студентския съвет.

Академичната част на проекта бе открита с лекция „Блокчейн технологии в образованието – що е то?” с лектор Християн Даскалов – Директор на Национален студентски дом. В следващите дни се проведоха лекции на теми: „Дигитален маркетинг с лектори създателите на фейсбук феномена Пабло Ескобар”, „Състоянието на правната уредба в България. На какво може да ни научи правото” с лектор проф. Мария Славова.

Официалното откриването бе на 23 Август с концерт на рапъра 100 кила на сцената пред хотел „Добруджа”, като традиционно беше запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите с факел от Олимпийските игри.

Още от втория ден на проекта студентите се надпреварваха в 10 вида спорт – плажен футбол, плажен волейбол – мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и шахмат.

“Летен университет” е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри” през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет”. През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри “Летен университет”.
Летният университет е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активния диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.