COVID-19

Полезна информация относно COVID-19

Настоящата информационна кампания има за цел да запознае населението с пандемията от коронавирус COVID-19,
начини за предпазване, рискове и мерки, които трябва да предприемат за справяне с епидемията.


Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство вируси, които могат да причинят болести по животните и хората. При хората се знае, че няколко коронавируса предизвикват респираторни инфекции, които могат да варират от обичайна настинка до по-тежки болести като Близко-източния респираторен синдром (MERS) и Тежък остър респираторен синдром (SARS). Най-скоро откритият коронавирус причинява болестта COVID-19.


Какво е COVID-19?

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от най-скоро открития коронавирус. Този нов вирус и болестта, причинена от него, не са били известни преди появата му в Ухан, Китай през декември 2019 година.


Какви са симптомите при COVID-19?

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са треска, умора и суха кашлица. Някои пациенти може да имат болки в тялото, хрема, болки в гърлото, диария. Тези симптоми обикновено са леки и започват внезапно. Някои хора се инфектират, но не развиват симптоми и нямат усещането, че се чувстват зле или са болни. Повечето хора (около 80%) се възстановяват от болестта без да имат нужда от специално лечение. Около 1 на всеки 6 човека, имащи COVID-19, се разболяват сериозно и развиват трудности с дишането. По-възрастните хора и тези с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и диабет, са по-склонни към тежко боледуване. Хората с треска, кашлица и затруднено дишане трябва да потърсят медицинска помощ.


Как се разпространява COVID-19?

Хората могат да се заразят с COVID-19 от други хора, които имат вируса. Болестта се разпространява от човек на човек посредством малки капки от носа или устата, които се разпръскват, когато човек с COVID-19 кашля или издиша. Тези капчици попадат върху обектите и повърхностите около човека. Другите хора могат да се заразят с COVID-19 като докоснат тези обекти и повърхности и след това пипнат очите, носа или устата си. Също така хората могат да се заразят с COVID-19 като вдишат капчиците, изкашляни или издишани от вече заразения човек. Поради това е важно да се стои на повече от 1 метър от хора, които са болни.

СЗО провежда проучвания за начините, по които COVID-19 се разпространява, и ще продължава да споделя открития си по въпроса.


Какво мога да направя, за да предпазя себе си и да предотвратя разпространението на болестта?

Предпазни мерки за всички

Следете най-новата информация свързана с COVID-19, достъпна на сайта на СЗО и чрез националните и локални специалисти по обществено здраве. В много държави по света има случаи на COVID-19 и в някои от тях има огнища на заразата. Властите в Китай и в някои други държави успешно забавят и спират разпространението на болестта. Въпреки това, ситуацията е непредвидима, поради което е важно редовно да се следят новините.

Човек може да намали шансовете си да бъде заразен или да разпространява COVID-19 като вземе някои прости предпазни мерки:

 • Редовно и обстойно почиствайте ръцете си с кърпичка на алкохолна основа или ги мийте със сапун и вода. Защо? Миенето на ръцете със сапун и вода или използването на кърпичка на алкохолна основа убива вирусите, които са по ръцете.
 • Поддържайте поне 1 метър дистанция между себе си и всеки, който кашля или киха. Защо? Когато някой кашля или киха, той разпръсква малки течни капчици от техния нос или уста, които може да съдържат вируса. Ако сте прекалено близо, може да вдишате тези капчици, включително и COVID-19, ако човекът е заразен с болестта.
 • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си. Защо? Ръцете докосват много повърхности и може да вземат вирус. Веднъж замърсени, ръцете може да прехвърлят вируса към очите, носа или устата. Оттам, вирусът може да влезе в тялото и да Ви разболее.
 • Уверете се, че Вие и хората около Вас, спазват добра дихателна хигиена. Това означава да покривате устата и носа си с лакът или кърпичка, когато кашляте или кихате. Изхвърлете използваната кърпичка незабавно. Защо? Капчиците разпространяват вируса. Чрез спазването на добра дихателна хигиена Вие предпазвате хората около Вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.
 • Стойте си вкъщи, ако не се чувствате добре. Ако имате треска, кашлица или трудности с дишането, потърсете медицинска помощ и звъннете предварително. Спазвайте препоръките на местните здравни авторитети. Защо? Националните и местни авторитети имат най-актуалната информация относно ситуацията във Вашия район. Обаждането предварително би позволило на Вашия лекар бързо да Ви пренасочи към подходящо лечебно заведение. Също така това ще Ви предпази и ще предотврати разпространението на вируса и други инфекции.
 • Информирайте се за горещите точки (градове и области, където COVID-19 се разпространява бързо). Ако е възможно, избягвайте пътуването, особено ако сте възрастен човек или имате диабет, сърдечна или белодробна болест. Защо? Имате по-голям шанс да се заразите с COVID-19 в някоя от тези области.
Предпазни мерки за хора, които са в или наскоро (последните 14 дни) са били в зони с разпространение на COVID-19:
 • Спазвайте съветите посочени по-горе (Предпазни мерки за всички)
 • Изолирайте се у дома, ако започнете да се чувствате зле, дори и това да включва само леки симптоми като главоболие, слаба треска (37.3 градуса или повече), течащ нос, докато се възстановите. Ако е важно за Вас някой да Ви донесе продукти или се налага да излезете навън, например да си купите храна, носете маска, за да избегнете заразяването на други хора. Защо? Избягването на контакт с другите хора и посещението на медицински заведения ще позволи на тези заведения да функционират по-ефективно и ще предпази Вас и другите от възможно заразяване с COVID-19 или други вируси.
 • Ако развиете треска, кашлица или трудности с дишането, потърсете медицинска помощ незабавно, тъй като това може да е поради респираторна инфекция или друго сериозно състояние. Обадете се предварително и споделете, че наскоро сте пътували или сте имали контакт с пътуващи. Защо? Обаждането предварително ще позволи на Вашия лекар бързо да Ви насочи към правилното лечебно заведение. Също така това ще предотврати възможното разпространение на COVID-19 и на други вируси.

Колко вероятно е да се заразя с COVID-19?

Рискът зависи от мястото, на което се намирате – и по-точно дали там има бушуващо огнище на COVID-19.

За повечето хора в по-голямата част от света рискът да се заразят с COVID-19 е все още малък. Въпреки това има места (градове и региони) където заразата се разпространява. За хора, които живеят или посещават тези места, рискът е по-голям. Правителствата и здравните власти предприемат сериозни мерки за всеки нов установен случай на заразата. Не забравяйте да спазвате местните ограничения за пътувания, свободно движение или масови мероприятия. Спазване на мерките за безопасност ще намали рискът вие да се заразите или да разпространявате COVID-19.

Изблици на COVID-19 могат да бъдат ограничени и разпространението спряно, както бе показано в Китай и в някои други държави. За съжаление нови огнища могат да се появят скоростно. Важно е да следите ситуацията на мястото, на което се намирате или искате да пътувате. Световната здравна организация ежедневно публикува актуализации за ситуацията с COVID-19 в световен мащаб.

Те могат да бъдат видяни тук https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/


Трябва ли да се притеснявам от COVID-19?

Заболяване, причинено от COVID-19 инфекция, в повечето случаи преминава леко, особено при деца и млади хора. Въпреки това в някои случаи заболяването преминава тежко: около 1 на всеки 5 заразени се нуждае от болнично лечение. Това предполага, че е нормално хората да се притесняват как COVID-19 епидемията ще се отрази върху тях и техните близки.

Можем да пренасочим нашите притеснения към действия за защита на себе си, своите близки и съграждани. На първо място сред тези действия е редовното и старателно миене на ръцете и добра дихателна хигиена. Второ, информирайте се и следвайте съветите на местните здравни власти, включително и всички ограничения за пътуване, свободно движение и масови мероприятия.

Научете повече за това как да се защитите на https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public


Кои са рисковите групи, които се разболяват по-тежко?

Докато все още изучаваме как COVID-19 засяга хората, по-възрастните и лицата с хронични заболявания (като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, белодробни заболявания, рак или диабет) се разболяват тежко по-често от другите.


Антибиотиците ефективни ли са при превенция и лечение на COVID-19?

Не. Антибиотиците не са ефективни срещу вируси, те действат само срещу бактериални инфекции. COVID-19 се причинява от вирус, затова антибиотиците не са ефективни. Антибиотиците не бива да се ползват като средство за профилактика или лечение на COVID-19. Те трябва да се употребяват само след лекарско предписание при лечение на бактериална инфекция.


Има ли лекарства или терапии за превенция или лечение на COVID-19?

Въпреки че съществуват западни, традиционни и домашни лекове, повишаващи комфорта и облекчаващи симптомите, няма доказателство за лекарство, което може да предпази от или да излекува болестта. Световната здравна организация не препоръчва самолечение с каквито и да е лекарства, включително антибиотици, с цел превенция или лечение на COVID-19. Провеждат се няколко клинични опита, които включват методи както на западната, така и традиционната медицина. Световната здравна организация ще продължи да осигурява актуална информация веднага щом има налични резултати.


Има ли ваксина или лечение за COVID-19?

Все още не. Към днешна дата (18 март 2020 г.) няма ваксина и специфично противовирусно лекарство за превенция или лечение на COVID-19. Въпреки това инфектираните трябва да вземат мерки за облекчаване на симптомите си. Хората със сериозни състояния трябва да бъдат хоспитализирани. Повечето пациенти се възстановяват благодарение на подкрепяща грижа.

Проучват се възможни ваксини и възможности за лечение със специфични лекарства. Такива се тестват чрез клинични опити и проби. Световната здравна организация координира усилията за създаване на ваксини и лекарства за превенция и лечение на COVID-19.

Най-ефективните методи, за да защитите себе си и останалите от COVID-19 са честото миене на ръце, използване на сгъвката на лакътя, лакътя или салфетка/кърпичка при кашляне, поддържане на дистанция поне 1 метър от кашлящи и кихащи. (Виж “Основни мерки за предпазване от новия коронавирус” https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks)


COVID-19 и SARS едно и също ли е?

Не. Вирусът, който причинява COVID-19 и този, причинил появата на SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome / Тежък остър респираторен синдром) през 2003 година, са свързани генетично един с друг, но заболяванията, които причиняват, са съвсем различни.

SARS бе много по-смъртоносен, но много по-малко заразен от COVID-19. Не е имало други огнища на SARS никъде по света от 2003 година.


Трябва ли да нося маска за да се защитя?

Носете маска само ако сте болни със симптоми на COVID-19 (особено, ако кашляте) или се грижите за човек, който може да е болен от COVID-19. Маска за лице за еднократна употреба може да се ползва само веднъж. Ако не сте болен или не се грижите за болен човек, то само ще изхабите маската. В световен мащаб в момента има недостиг на маски и СЗО призовава хората да ползват маски разумно.

СЗО препоръчва рационално използване на медицински маски за да се избегне ненужното разхищаване на ценни ресурси и неправилната употреба на маски (вижте „Съвети за употребата на маски“ – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks )

Най-ефективните начини да предпазите себе си и околните от COVID-19 са честото почистване на ръцете, при кашляне да покривате уста със сгъвката на лакътя или с кърпичка и да спазвате дистанция от поне 1 метър от хората, които кашлят или кихат. (Вижте „Основни защитни мерки за предпазване от новия коронавирус“ за още информация – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public )


Как да слагаме, използваме, сваляме и изхвърляме маската?

 1. Запомнете, маска трябва да носят само здравни работници, гледачи и хора с респираторни симптоми, като температура и кашлица.
 2. Преди да пипате маската почистете ръцете си с гел на алкохолна основа или със сапун и вода.
 3. Вземете маската и я огледайте за дупки и прокъсвания.
 4. Обърнете внимание коя е горната страна (тази, с металната пластина).
 5. Уверете се, че правилната страна на маската е навън (оцветената страна).
 6. Сложете маската на лицето си. Стиснете металната пластина или краищата на маската така, че да заеме формата на носа ви.
 7. Дръпнете долния край на маската, така че да покрие устата и брадичката ви.
 8. След употреба свалете маската: махнете ластиците зад ушите, като внимавате маската да е далеч от лицето и дрехите ви, за да избегнете контакт с евентуално замърсената повърхност на маската.
 9. Изхвърлете маската в най-близкото кошче веднага след употреба.
 10. Почиствайте ръцете си след докосването или изхвърлянето на маската. Използвайте дезинфектанти на алкохолна основа или, ако е видимо замърсена, измийте ръцете си с вода и сапун.

Колко трае инкубационният период на COVID-19?

“Инкубационен период” е времето между инфектирането с вируса и появата на симптоми на заразата. Повечето оценки на инкубационния период на COVID-19 са между 1 и 14 дни, най-често около 5 дни. Тези приблизителни оценки ще бъдат обновени при наличието на повече информация.


Могат ли хората да се инфектират с COVID-19 от животински източник?

Коронавирусите са голяма група вируси, често срещани при животните. Случва се хора да бъдат инфектирани с тези вируси – така заразата започва да се разпространява. Например SARS-CoV е асоцииран с африканския хищник цивет, а MERS-CoV се предава от едногърбите камили. Все още не се потвърдени възможни животински източници на COVID-19.

За да се предпазите, когато посещавате зоомагазини или пазари за животни, избягвайте пряк контакт с животните и с повърхностите около тях. Винаги осигурявайте безопасно приготвяне на храната си. Внимателно обработвайте сурово месо, мляко или животински органи, за да избегнете заразяване с термично необработена храна. Избягвайте консумирането на сурови или недобре обработени животински продукти.


Мога да ли да се заразя с COVID-19 от домашния си любимец?

Въпреки че е установен случай на куче в Хонг Конг, което е инфектирано, към днешна дата няма доказателство, че куче, котка или какъвто и да е друг домашен любимец може да предава COVID-19. COVID-19 се разпространява основно по въздушно-капков път – когато инфектиран кашля, киха или говори. За да се предпазите, почиствайте ръцете си често и усърдно.


Колко дълго оцелява вирусът върху повърхности?

Не е ясно колко дълго вирусът, който причинява COVID-19, оцелява върху повърхности, но изглежда се държи като останалите коронавируси. Изследванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация относно COVID-19) могат да издържат върху повърхности от няколко часа до няколко дни – в зависимост от различните условия (например вида на повърхността, температурата и влажността на околната среда).

Ако предполагате, че определена повърхност може да е замърсена, измийте я с дезинфектант, за да убийте вируса и да предпазите себе си и хората около вас. Измийте ръцете си с разтвор на алкохолна основа или със сапун и вода. Не докосвайте очите, устата или носа си.


Безопасно ли е приемането на пратки, пристигащи от райони, където има потвърдени случаи на COVID-19?

Да. Вероятността да се пренесе заразата от инфектиран върху търговска стока е малка и рискът от заразяване с вируса, който причинява COVID-19, от пратка, която е премествана, транспортирана и е била излагана на различни условия и температура също е нисък.


Какво НЕ трябва да правя?

Мерки, които НЕ СА ефективни срещу COVID-19 и такива, които могат да навредят:

 • Пушене
 • Носене на няколко маски
 • Вземане на антибиотици (виж въпрос 10 “Има ли лекарства или терапии за превенция или лечение на COVID-19?”)

При всички случаи, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане потърсете медицинска помощ възможно най-рано, за да намалите риска от развиване на по-тежка инфекция и задължително споделете информация относно скорошни пътувания със здравния работник, към когото се обръщате.