Международния ден на хората с редки болести беше отбелязан в Русенския университет

Професионален клуб „Здраве” към Русенски университет „Ангел Кънчев” и Национален алианс на хората с редки болести (НАХРБ) отбелязаха Международния ден на редките болести под мотото „Покажи своята рядкост, покажи своята съпричастност”.  

Две информационни точки – по една във фоайето на Централен корпус и Втори корпус бяха направени с цел висока информираност относно лечението и начина на живот на пациентите с редки болести. Там студентите от катедра Здравни грижи, заедно с членовете на Националния алианс на хората с редки болести, доброволци и медицински лица предоставяха на студентите и гражданите информационни брошури.

Точно в 13:00 ч. всички участници пуснаха в небето балоните на надеждата и вдигнаха ръце в знак на съпричастност към хората с редки болести.  

Денят на редките болести се провежда от 2008 г. по инициатива на Европейската пациентска платформа EURORDIS и целта му е да се запознае обществеността в Европейския съюз с проблема „редки болести”.

От 2015 година Професионален клуб „Здраве” към Русенския университет и Национален алианс на хората с редки болести (НАХРБ) са организирали три информационни кампании, четири семинара, обучителни срещи и са поставили информационна точка в УМБАЛ РСУЕ.