Трети Фестивал на фенерите се проведе в Русенския университет

Днес, 6 февруари (четвъртък) 2020 г., за трети пореден път се проведе Фестивал на фенерите 2020 г. Организатор на събитието е Учебна зала „Конфуций” при Русенския университет, в която се извършва обучение по китайски език и култура за студенти, преподаватели и всички заинтересовани русенци.

Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев пожела хубава, щастлива, здрава и успешна година за всички. Заедно с проф. Пламен Кангалов, заместник ректор по Учебната работа и проф. Юлиана Попова, координатор Интеринституционална комуникация, написаха свои новогодишни желания и ги закачиха на Дървото на желанията. Преподвателките по китайски език в университета ги увериха, че така направените желания се сбъдват винаги.

Фестивалът на фенерите в Русенския университет придобива голяма популярност сред младите хора и децата. През миналите 2 издания е бил посетен общо от около 300 души.   Тази година празникът включваше отгатване на китайски гатанки, закачане на лични пожелания за късмет, любов и здраве на Дървото на желанията, писане на китайски йероглифи за успех и щастие. Бяха раздадени много подаръци и изненади, а домакините почерпиха с традиционните шоколадови бонбони, пролетни рулца и оризови топчета.

Фестивалът на фенерите се празнува една седмица след посрещането на Лунната нова година в Китай. Тази година се отбелязва на 8 февруари, събота. Фестивалът е семеен празник, който олицетворява уважението и любовта между поколенията, както и надеждата за успех и по-добро бъдеще.

2020 година е годината на плъха. Вярва се, че той носи късмет, успех и възможност за преодоляване на предизвикателства. Плъхът е първият знак в китайския зодиак и с него започва всеки цикъл на Лунния календар.