Русенски студенти участваха в 18-тия Летен университет в Китен

Над 450 студенти от над 30 Висши училища от страната се включиха в поредното ХVIII-то издание на Летен университет, което се проведе от 27 август до 1 септември, с домакин град Китен. Събитието бе организирано за поредна година от Националното представителство на студентските съвети в Република България.
Русенския университет бе представляван от 23 студенти, ръководени от Камен Симеонов – преподавател в катедра „Спорт“ и треньор по футбол.
Официалното откриването бе на 27 Август с концерт на Дичо на откритата сцената на хотел “Green Park”, като традиционно беше запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите с факел от Олимпийските игри. Официален гост бе проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, който е и председател на НПСС в периода 2002-2004г.
Още от втория ден на проекта студентите се надпреварваха в 10 вида спорт – плажен футбол, плажен волейбол, стрийт баскетбол, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже и стрийтфитнес.

Спортистите на Русенския университет спечелиха турнира по Футбол и заеха почетното трето място в надпреварата по стрийтфитнес.
Специален гост на Летния университет бе и член кореспондент проф. Христо Белоев – зам.-председател на Съвета на Ректорите и Ректор на Русенския университет. Проф. Белоев участва в официалното награждаване и лекционен семинар за висшето образование с участниците и министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев.
“Летен университет” е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри” през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет”. През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри “Летен университет”.
Летният университет е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активния диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.