4 години празнува клуб “Роботика”

На тържество по случай четвъртия рожден ден на клуба по роботика към Русенския университет студентите показаха част от завоюваните от тях купи и медали. В кратката си история клубът се доказа като един от най-добрите в България и още с първото си участие на състезание през пролетта на 2013 г., русенските студенти завоюваха призовите места.

Над 50 младежи от различни специалности са преминали през клуба, а днес най-изявените от тях – Атанас Корабов, Теодор Донев, Джанер Халилов, Михаил Маркопулос и Инан Лювманов получиха грамоти и предметни награди, осигурени от Студентския съвет. Ректорът проф. Велизара Пенчева награди инж. Чавдар Костадинов и доц. Иванка Пеева за работата им като методически ръководители на клуба.

Празникът на студентите уважи цялото академично ръководство на Русенския университет, а директорът на дирекция „Култура и образование” Ирена Петрова поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе.

Студентите представиха своите роботи-шампиони и направиха демонстрации с част от тях. Гостите на празника видяха спечелените 23 медала през миналата година, както и 6 от купите, завоювани от младите инженери.

Клуб „Роботика” в Русенския университет е създаден на 1 април 2013 г. от студенти ентусиасти на Машинно-технологичния факултет и Факултета по електротехника, електроника и автоматика. Участниците конструират роботи за следене на линия със сензори за разпознаване на черен и бял цвят, както и лего роботи и летателни апарати. От година насам членовете на клуба имат 3D принтер, който използват за да създават детайлите за своите роботи.