Русенска студентка с награда от състезание по китайски език

Третокурсничката от Русенския университет Мария Декова спечели второто място в националното студентско състезание „Китайски езиков мост”. В конкурса, събрал студенти от Пловдив, София, Велико Търново и Русе, възпитаничката на специалност „Европеистика и глобалистика” е показала сериозни знания и артистични умения, които са впечатлили журито. Наградата й е участие в световния форум „Китайски езиков мост” и стипендия за обучение в китайски университет.

В трите кръга на състезанието участниците е трябвало да подготвят и представят реч на китайски език, да отговарят на въпроси, свързани с китайската култура, история, география и обществено-политически живот, и да изявят артистичните си заложби, представяйки изпълнение, свързано с китайската култура.

Мария Декова учи китайски език от втори курс като част от програмата за обучение в специалност „Европеистика и глобалистика” в Русенския университет.  Докато се е подготвяла за състезанието със своята преподавателка г-жа Бинг Уанг е репетирала не само теоретичните въпроси, но и традиционен китайски танц, който също е бил оценен високо от комисията.

Световният форум „Китайски езиков мост” ще се проведе от 2 юли до 5 август в Пекин и Чанша. Там на място Мария ще се запознае с възможностите за обучение в различните университети и ще избере този, в който ще учи един семестър.

Обучението по китайски език в Русенския университет датира от 2012 година, а през 2016г. за студентите е оборудвана учебна стая „Конфуций”, в която са достъпни учебници, материали за игрово и интерактивно обучение, както и електронни ресурси. Настоящата преподавателка в Русенския университет – г-жа Бинг Уанг подготвя както студентите, така и преподаватели, ученици и граждани за изпити за китайски държавен езиков сертификат. Документът дава възможност за кандидатстване за работа и обучение в Китай.