НПСС участва във форума „Университети-бизнес“

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети в Република България участва, вчера, 22 Февруари 2018 година, във форум, който е посветен на образованието и бизнеса, и е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Част от представителната делегация бе и Станимир Бояджиев, Председател на Студентски съвет при Русенския университет и член на ИС на НПСС.

Събитието е организирано от Европейската комисия в партньорство с МОН и Българска стопанска камара, а доброволци от НПСС участваха в организирането на събитието. University Business Forum Sofia 2018, тази година отбелязва своето 10-то издание, а в панелите участваха представители от системата висшето образование, бизнеса и властите от всички страни на ЕС.

По време на панелите на форума бяха обсъдени как модернизацията и растежа могат да бъдат постигнати чрез по-добри връзки между образователните институции и бизнеса. Моделът, който от години обсъждат висшите училища и държавните власти е познат на много от държавите-членки на Европейския съюз и той е доказал положителните си страни.

Студентите, които представляват българската държава в лицето на НПСС, нееднократно са обсъждали, че е крайно необходимо бизнесът да партнира с висшите училища, което е крачка към иновативни подходи в образованието, но и стъпка към модернизация на образователната среда.

Събитието беше фокусирано върху теми, свързани с управлението на висшите училища, ролята на бизнеса в развитието на регионите и стимулиране предприемачеството сред студентите.
Юбилейното издание на форума беше под домакинството на д-р Красимир Вълчев – Министър на образованието и науката, и г-н Jens Nymand-Christensen – Генерален директор на Дирекция “Образование, младеж, спорт и култура” към Европейската комисия.