Дни на баскетбола в Русенския университет 2017

На 24 март 2017 г. Русенският университет отличи своите студенти баскетболисти с най-голям принос към университетския баскетбол. Проф. Борислав Ангелов – председател на УСК „Академик”, и Валентин Каменаров – секретар на клуба, връчиха наградите пред баскетболната общественост на град Русе преди началото на мача „Дунав 2016” – „Шумен”. Отборът, носител на 7 шампионски купи в национални шампионати и летни университетски игри, 2 пъти вицешампион, класирал се в топ 8 на първото Световно студентско първенство и участник в Европейско първенство по Баскетбол 3х3, в състав Георги Минков с No10, Димитър Янчев с No5, Николай Златков с No9 и Андреан Атанасов с No6, се събра отново заедно, а всеки от състезателите получи благодарствен адрес, подписан от ректора проф. Велизара Пенчева и личен баскетболен екип. Тимът е печелил сребърни и бронзови медали в различни години. По време на церемонията проф. Ангелов покани подрастващите баскетболисти да продължат образованието си в Русенския университет.
Новият отбор на Русенския университет, в състав: Валентин Илиев – капитан, Радостин Колев, Георги Тодоров и Николай Тракийски, се представи достойно на Националния университетски шампионат в Шумен в началото на март месец. Радостин Колев направи най-атрактивната забивка в конкурса за забиване, а Николай Тракийски отбеляза 7 коша (от 9 възможни) в турнира за стрелба от тройката.
На 28 март 2017 г. ректорът проф. Велизара Пенчева откри вътрешни турнир по баскетбол 3х3 за студенти от Русенския университет, който е част от традиционното вътрешно пролетно първентсво, организирано от Студентската спортна комисия на Студентския съвет, със съдействието на Университетския спортен комплекс „Академик” и катедра „Физическо възпитание и спорт”. Проф. Пенчева поздрави студентите баскетболисти и гостите – девойките и юношите на „Дунав 2016”, като пожела турнирът да премине в спортен академичен дух и увери участниците в турнира, че в Русенския университет спортът и образованието вървят ръка за ръка и младите състезатели са добре дошли в един от най-елитните университети в България, за да продължат образованието си. Спортистите получиха подаръчни пакети, които включваха тениски с логото на университета и кандидатстудентски справочник, за да се запознаят със специалностите, по които предлага обучение русенската Алма Матер.
В демонстративните мачове юношите и девойките на „Дунав 2016”, с треньори Руслан Русев и Юлия Николова, представиха атрактивни баскетболни умения. Състезателките и състезателите имат постигнати значими успехи през различните възрастови периоди на своята състезателна дейност. В турнира се включиха около 30 студенти от Русенския университет. Гостите се насладиха на оспорвани баскетболни мачове, в които отборите бяха с относително равни сили и в сериозна конкуренция. Преди финалните срещи се проведоха конкурси за стрелба от трите точки и атрактивен пробив, в които се включиха студенти, преподаватели, служители и гости на Русенския университет.