Академичната общност отбеляза Деня на Русенския университет

С академично слово „Университетът като мисия, обществена кауза и призвание” на ректора на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева започна тържественото събрание, посветено на Деня на Русенския университет.

„Съвременният университет трябва да съдейства за постигане на социална стабилност в обществото чрез осигуряване на равен достъп до образование и развитие на иновационния потенциал на младите поколения. Университетът трябва непрекъснато да е обърнат с лице към своя вътрешен човешки потенциал и да осигурява условия за неговото развитие и саморазвитие”, обърна се към академичната общност ректорът. „Трябва да помним, че, докато много от аспектите в дейността на нашия университет се променят, има такива, които са трайни и неподвластни на времето. Университетът ни вчера, днес и утре е бил и ще бъде със своите преподаватели, със своите студенти, с кампуса, който е нашият дом. Университетът е мястото, което дава простор на оригиналното, творческо мислене и където обменът на знания и идеи е наистина свободен. Това е нашият университет, който осмисля живота ни като мисия, обществена кауза и призвание!”

Учени, придобили научни степени и академични длъжности през годината получиха дипломи на тържествената церемония. 58 са успешно защитилите образователна и научна степен „доктор”, 5 са „доктор на науките”, на академичната длъжност „доцент” са назначени 10 учени, двама са новите професори в Русенския университет. Деканът на Факултета по обществено здраве и здравни грижи проф. Даниел Братанов отправи приветствие от името на отличените на днешната церемония и пожела на студентите и преподавателите да открият своята вселена на познанието.

 

Второто издание на инициативата „Будител на Русенския университет” представиха председателят на
Студентския съвет на Русенския университет Станимир Бояджиев и Биляна Кирова – член на Съвета от Юридическия факултет. В нея могат да участват всички студенти и докторанти на висшето училище, като номинират свои преподаватели на специално създадена платформа. Проектът има за цел да награди усилията, които преподавателите в учебното заведение целогодишно полагат, за да може студентите да получат възможно най-добро образование. Гласуването за Будителите на 2016г. продължава до 23:59 ч. на 30 ноември, а награждаването на отличените ще бъде на 12-ти декември в Канев център.

Празникът завърши с изпълнения на университетските културни клубове.

    

Източник: uni-ruse.bg, Гергана Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *