Академичен клуб „Четири колела” изследва шофирането в зимни условия

Студенти и докторанти, членове на академичен клуб „Четири колела”, изследваха как скоростта при шофиране в зимна пътна обстановка влияе върху безопасността на движението и устойчивостта на автомобила. Проучванията им са продължение на проекта Speed, реализиран през пролетта на миналата година, съвместно с Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и Студентския съвет на Русенския университет.

В продължение на седмица, на заснежен и заледен терен, участниците правиха експерименти със специално оборудван тестов автомобил. Резултатите от изследванията показват, че при стандартния тест „завой с радиус 30 метра”, водачът губи управлението на автомобила при скорост 31 километра в час. Същият тест, направен в сухо време, показва, че безопасното шофиране е възможно при 48 километра в час.

Екипът направи и проучване на безопасността по отношение на използваните гуми в съответния сезон, а резултатите показват изключителната им важност особено в зимни условия.

Паралелно с изследванията за безопасността при шофиране и устойчивостта на превозното средство, бяха направени тестове на сърдечната дейност на водача при възникване на екстремни ситуации. В проучването се включиха докторанти от катедра „Електроника”, които ще обобщят резултатите от изследването на здрави студенти преди и след шофиране, и как адреналинът влияе на сърдечните им показатели.

Членовете на академичен клуб „Четири колела” предвиждат и трети етап на изследването за безопасността, който ще бъде проведен при мокра настилка. Окончателните резултати с изводи и препоръки ще бъдат оповестени на семинар през пролетта.