Танцов състав “Хармония”

Танцов състав “Хармония”

    Цялото богатство на българския танцов и музикален фолклор е съхранено и сценично претворено в репертоара на Танцовия състав при Русенски университет “Ангел Кънчев”

    Танцовият състав е създаден през 1970 г. и включва:

  • концертен състав танцьори
  • професионален оркестър и певици

Музиката се изпълнява от оркестър, в който са включени два акордеона, синтезатор, китара и тъпан. В репертоара на състава са включени танцови постановки от всички етнографски области на България. С умение и майсторство танцьорите претворяват специфичния стил на игра за всяка област, при това с изрядна танцувална техника. Пластични, одухотворени и красиви, те притежават и високо актьорско майсторство, с което завладяват зрителите.
Завладяващо е въздействието от голямото разнообразие на българските национални костюми. Цветовете им са ярки, изработени са от вълна и памук, богати са на шевици и орнаменти. Красиви са украсите за главите на жените – многоцветни кърпи или шапки, обшити с мъниста, парички, накичени с цветя. Носиите от различните етнографски области се различават – сукмани, двупрестилчени или поли и елеци. Всички те се обличат върху бели ризи с богата шевица, която е и по ризите на мъжете. Мъжкото облекло също е разноцветно, макар и по-сдържано, особено при поясите и елеците.
Това голямо разнообразие и богатство позволява да се поддържа винаги високо художествено ниво и богата репертоарна програма, включваща всички компоненти на българския фолклор. Концертната програма е с различно времетраене от 15 минути до 2 часа.
Танцовият състав е лауреат на републикански фестивали, носител на златни медали. Гастролирал с много голям успех в Гърция, Франция, Италия, Белгия Холандия, Англия, Русия, Чехия, Полша, Турция и др.

За Контакти:
Художествен ръководител
Веселина Монова
Тел.: +359-82-888 850
GSM: 0888622363
swetla@uni-ruse.bg